Rozdíl mezi arabicou a robustou
Kdo si vychutnává kávu rád a často, určitě ví, že existuje mnoho druhů kávy. Jedním z nich je třeba arabica a robusta. Tyto názvy odkazují na to, odkud pochází kávová zrna, z kterých byla káva připravená. Druhů kávy je samozřejmě více, ale tyhle dva jsou ty nejzákladnější a nejvíce známé. Jaké jsou mezi nimi ty nejzákladnější rozdíly? Největší rozdíl je samozřejmě v chuti. Robusta má chuť nahořklou, někdo ji dokonce přirovnává ke spáleným pneumatikám. Ač to zní, jakkoliv nechutně, robusta má spoustu svých fanoušků, kteří ji preferují před arabikou. Pravda ale je, že její chuť je skutečně nezaměnitelná.
Arabica má úplně odlišnou chuť a často bývá více preferovaná před robustou. Její chuť je více bohatší, s více různými chuťovými tóny. Podle odrůdy v ní můžeme cítit květinové tóny, nádech čokolády nebo ovocné tóny. Chuť je kyselejší než u robusty, která má chuť o mnoho zemitější. Odlišný je také obsah kofeinu v obou druzích kávy. V arabice je kofeinu až třikrát méně než v robustě. Pokud tedy potřebujete pořádného nakopáváka, zvolte k rannímu šálku robustu. Rozdíl je samozřejmě také v ceně. Platí, že robusta je levnější než arabica. Arabica je ale i přesto více preferovanější.
Ale i kvalitní arabica jde sehnat za velmi rozumnou cenu, například káva arabica 100% darka-shop.cz. Arabica je také více rozšířená než robusta. Tvoří asi 75 % celkové světové produkce kávy. Z toho je vidět, jak velmi oblíbená ve světě je. Obě kávy jsou také pěstovány v rozdílných zemích. Arabica je produkována především v Brazílii, Etiopii, Mexiku a Kolumbii. Robusta se zase nejčastěji pěstuje ve Vietnamu. Stejně jako arabica, se ale také hodně pěstuje v Brazílii. Dále je její významná produkce v Indii nebo na Filipínách. Ať už zvolíte jakoukoliv kávu, snažte se vždy vybírat kvalitní zrna, která vám zajistí výjimečný chuťový zážitek.